Strona główna
Dom
Tutaj jesteś
Dom Kuchnia w stylu hiszpańskim - zrób to sam

Kuchnia w stylu hiszpańskim – zrób to sam

Data publikacji 29 lutego, 2024

Romantyczna, pełna pasji i radości życia, kuchnia w stylu hiszpańskim fascynuje swoją autentycznością, unikalnym pięknem, ale także praktycznym wymiarem. Dzisiaj sprawdzimy, jak z sukcesem urządzić kuchnię w tym właśnie stylu, a także jakie potrawy z hiszpańskiej karty dań warto przygotować we własnym domu. Zrozumienie istoty tego zamysłu oraz podążanie za prostymi wskazówkami, może przynieść piorunujące efekty. Zapraszamy do lektury!

Co oznacza styl hiszpański w kuchni?

Styl hiszpański w kuchni nie jest jedynie sposobem podania potraw na talerzu. To tło do spożywania posiłków, które wpływa na nasze samopoczucie, a nawet na odczuwane smaki. Styl hiszpański charakteryzuję się przede wszystkim kolorystyką nawiązującą do słońca, morza i ziemi, żywymi fakturami materiałów oraz niemal ręcznie robionymi, unikalnymi elementami wyposażenia. Mimo pozornej sielskości, hiszpańska kuchnia jest także wygodna i funkcjonalna.

Elementy charakterystyczne stylu hiszpańskiego

Kuchnia w stylu hiszpańskim kieruje nasze myśli ku słonecznym plażam, rozświetlonym starówkom i przepełnionym blaskiem lunche pod gołym niebem. W jej sercu można znaleźć oryginalne gliniane naczynia, meble z ciężkiego drewna, a także kafelki o niepowtarzalnych wzorach. Ważnym elementem są także zasłony i poduszki z intensywnie kolorowych tkanin, a przede wszystkim – duże, rodzinne stoły.

Kolory i materiały typowe dla kuchni hiszpańskiej

Kuchnia w stylu hiszpańskim hołduje naturalnym, ciepłym kolorom. Mamy tu do czynienia z oszałamiającymi odcieniami terrakoty, cegły, błękitu, turkusu, a także różnych odmian beżu i brązu. Istotne są tu materiały, które z jednej strony są proste i surowe, z drugiej zaś- ciepłe i przytulne. Stąd też dominują tu kamień, drewno, glina, fasety i ceramika. Szczególnie ważne jest zastosowanie pięknie zdobionych, kolorowych płytek ceramicznych, które dają wytchnienie od surowości innych materiałów i nawiązują do bogatej tradycji hiszpańskiego rzemiosła.

Praktyczne wskazówki dotyczące urządzenia kuchni w stylu hiszpańskim

Wybór mebli i dodatków

Podstawą stylu hiszpańskiego są tradycyjne meble z solidnego drewna, nierzadko z rzeźbieniami. Szafki powinny być również drewniane, mogą posiadać ozdobne detale w postaci metalowych uchwytów. Wolnostojący piec, zlew z miedzi oraz ceramiczne naczynia i gliniane donice z kwiatami to również typowe atrybuty takiego wnętrza. Dodatków nie powinno być zbyt wiele – liczy się przede wszystkim autentyczność oraz klimat domowego ciepła.

Organizacja przestrzeni kuchennej

Kuchnia w stylu hiszpańskim powinna być przestronna i otwarta. Często jej centrum stanowi duży stół, wokół którego oboje uczestnicy spotkań rodziny i przyjaciół. Półotwarta przestrzeń pozwala na swobodne poruszanie się oraz tworzy sprzyjającą interakcji atmosferę. Ważne są tutaj duże powierzchnie robocze, które umożliwiają przygotowanie rozbudowanych posiłków.

Kolory ścian i podłogi

Ściany w kuchni hiszpańskiej najczęściej pokryte są tynkiem w ciepłym odcieniu beżu, brązu, lub nawet w delikatnym turkusie. Podłoga często wykonana jest z terakoty lub innego naturalnego kamienia, ale też z drewna. Istotne jest, aby zarówno kolory, jak i materiały harmonizowały ze sobą, tworząc ciepłe i przytulne tło dla kulinarnych doświadczeń.

Receptury na hiszpańskie potrawy do samodzielnego przygotowania

Kiedy już uda nam się stworzyć odpowiednią scenerię dla hiszpańskich posiłków, warto pomyśleć o tym, co na pewno powinno się na niej znaleźć. Oto kilka propozycji tradycyjnych hiszpańskich dług na domowe przygotowanie:

  1. Tortilla Española – to jedno z najbardziej klasycznych dań hiszpańskiej kuchni. Wykonuje się je zaledwie z kilku składników: ziemniaków, cebuli, jajek i oliwy z oliwek.
  2. Paella – to prawdziwy symbol Hiszpanii. Jej podstawą jest szafranowy ryż, do którego dodaje się różnego rodzaju mięsa, owoce morza i warzywa.
  3. Gazpacho – to zimna zupa z pomidorów, idealna na upalne dni. Składa się z pomidorów, papryki, ogórka, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, octu winnego i bułki namoczonej w wodzie.
  4. Churros – to hiszpańskie pączki, które najczęściej podaje się z gorącą czekoladą. Wykonuje się je z mąki, wody, soli i oleju do smażenia.

Wybór jest ogromny i każdy, nawet najbardziej wymagający smakosz, znajdzie coś dla siebie. A wszystko to przyprawione pysznymi aromatami i podane w otoczeniu urządzonego z pasją stylu hiszpańskiego, tworzy niepowtarzalny klimat pełen radości i ciepła.

Jak zrobić aniołka z makramy?

Redakcja przyjaznyinwestor.pl

Zespół pasjonatów budownictwa i aranżacji wnętrz. Mamy doświadczenie w projektowaniu przestrzeni nie tylko w domu, ale także w ogrodzie, dzięki czemu możemy przekazywać skompresowaną i jakościową wiedzę, dlatego zostań z nami na dłużej!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?